maanantai 21. syyskuuta 2015

Paras lenkkikaverini

Postaus sisältää epätavallisen paljon kuvia, mutta kukapa ei bestistään tykkäisi kuvata!

Tapasimme ensi kertaa lähes neljä vuotta sitten. Olin kyllästynyt mittailemaan juoksemiani lenkkejä netin karttapalveluista ja kaipasin juoksuihin mukaan lenkkikaveria, joka mittaisi kuljettua matkaa ja näyttäisi myös reaaliaikaisen nopeuden sekä sykkeen. Kierrosaikatoimintokin siinä pitäisi olla ja ei olisi lainkaan hassumpi juttu, jos laitteesta saisi vielä ulos jotain käppyröitä koneella pyöriteltäväksi. Juoksufoorumilta olin saanut päähäni, että Garmin sen olla pitää. Otin selvää eri mallien ominaisuuksista ja mietin budjettia. Kauaa ei tarvinnut funtsia, kun jo laitoin 185 euron tilauksen menemään Britti-Amazonille. Miksi tilasin kellon Amazonilta? Koska sieltä sen sai selvästi Suomen hintoja halvemmalla ja VIHREÄNÄ. Kun löysin tuon omenan/vaalean oliivinvärisen mallin, olin myyty. Kyseessä siis rakas GPS-juoksukelloni, Garmin Forerunner 405 sykevyöllä varustettuna.
Juoksukellon mukana tuli paitsi sykevyö, myös klipsilaturi sekä ANT-muistitikku, jonka avulla harjoitukset saa siirrettyä kellosta tietokoneelle ja Garminin palveluun. Garmin Connect toimii nettiselaimella ja sieltä voi tarkastella paitsi yksittäisen lenkin tietoja, myös tsekkailla tilastoja ja diagrammeja koko siltä ajalta, kun tilille on juoksudataa siirtänyt. Garmin Forerunner -mallit ja Garmin Connect ovat kehittyneet tässä neljänkin vuoden aikana aika paljon, ja nyt myytävissä kelloissa tuo yhteys tietokoneeseen menee helpommin. Yhteysohjelman ensimmäisellä versiolla oli tapana välillä takkuilla siirrettäessä tietoja koneelle. Nykyisin käytössäni oleva ohjelma on toiminut hyvin, ja pääosin olen ollut juoksukelloon ihan hurjan tyytyväinen.
Minulle juoksukellon kanssa matkanteko on luontevaa ja motivoivaa. Tykkään suunnitella lenkin vauhteja ja sykkeitä etukäteen, ja sitten juosta suunnitelman mukaan. Edistymisen seuraaminen ja tilastojen pyörittely on koukuttavaa ja tuo lisäintoa juoksemiseen. Olen joskus Garminin hankkimisen jälkeenkin kokeillut juosta ilman kelloa, ikään kuin testatakseni, olisiko se jollain lailla rennompaa, mutta noiden lenkkien jälkeen olen sitten harmitellut sitä, etten ole saanut mistään dataa siitä, millaista vauhtia oikein tuollaisella rennolla lenkillä juoksen! Minulle juoksukello on siis ihan must, ja vaikka viikonloppureissulle lähtiessä (jos siis aion reissulla juosta) tärkein mukaan pakattava asia.
Kellolla kestää satelliittien etsintä yleensä useamman minuutin, mutta itse laitan sen ikkunalle etsimään satelliitteja pukiessani juoksukamoja päälle, niin ei sitten tarvitse seisoa pihalla pölön näköisenä käsi pystyssä. Juoksureitin tutkailu kartasta kertoo, että Garmin mittaa matkaa todella tarkasti, ja paljon paremmin kuin älypuhelinsovellukset. Kun olen testannut mm. Androidin Runtasticia ja Sports trackeria, on sovellusten reiteissä ollut outoja kiemuroita ja matkan mittauskin menee useammalla prosentilla pieleen. Myös nopeutta laite näyttää aika tarkasti, tosin pienellä viiveellä, ja erityisesti sankassa metsässä tai kerrostalojen keskellä nopeusnäyttö ei ole niin luotettava. Sykkeenkin laite mittaa tarkasti ja enimmäkseen virheettä, mutta esim. sykevälivaihtelua tai palautumisaikaa se ei ilmoita, toisin kuin monet uudemmat urheilukellot. Korkeuden mittauksen kanssa on vähän niin ja näin, välillä korkeusmittaus on onnistunut hyvin, välillä tiedoissa ei näy jotain karseaa ylämäkeä ollenkaan!
Kun aloin suunnitella maratonia tälle syksylle, minulle iski pieni paniikki, että hetkinen, mitenkäs tuo Garminin akku kestääkään mun hidasvauhtisen maratonin?! Uutena laitteelle luvattiin 8 tunnin akunkesto GPS päällä, mutta tässä vuosien varrella akunkesto on tietysti heikentynyt. Olen testannut ja laskeskellut, että taustavalo päällä akku kestää vain noin 3,5 tunnin suorituksen. Ilman taustavaloa akku saattaisi kestää viisikin tuntia, mutta ihan varma en voi olla, joten en halua maratonilla riskeerata. Hiukan tiedonhakua, ja ratkaisu löytyi usb:n kautta ladattavasta ja virtaa antavasta varavirtalähteestä. Vielä kun selvisi, että Garmin myös mittaa aikaa ja matkaa ihan nätisti myös ollessaan latauksessa (kaikki kellot eivät toimi näin), niin ei muuta kuin ostoksille. Hankin Clas Ohlssonilta 15 eurolla tuollaisen pienen varavirtamötikän, ja testasinkin sitä jo kolmenkympin pitkiksellä ja hyvin toimii. Tuon kyseisen mötikän täydellä latauksella saan Garminin akun ladattua tyhjästä täyteen kolmesti, joten voisin kuvitella, että tuollainen olisi aika näpsäkkä lisävaruste moneenkin GPS-juoksukelloon esim. pidemmille polkujuoksuille tai ultramatkoille. Suosittelen!
Mulla on tiettyjä rutiineja lenkille lähtiessä ja kotiin palatessa. Lähtiessä pitää aina ensin tarkistaa, että juoksukello on latingissa ja laittaa se pukemisen ajaksi etsimään satelliitteja. Kotiin tullessa, sitten kun olen saanut kengät ja päällysvaatteet pois, niin heitän (siis kuvaannollisesti, en tietenkään ala paiskimaan kultaani) Garminin läppärin viereen ja annan ANTin hoitaa tietojen siirron koneelle. Yleensä sitten venyttelyn ja joskus vasta suihkun jälkeen istahdan koneelle perkaamaan lenkkidataa. Nyt, kun juoksukello on kulkenut mukanani jo useamman vuoden, en oikein osaisikaan enää olla ilman. On se vaan loistokaveri!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...